malningkonst

Tips och trix för målandet

Känner du dig sugen på att börja skapa egen konst har vi en del tips på vägen. Att måla tavlor kan göras med olika redskap och verktyg. Färg är en sådan sak som varierar och kan vara svårt att välja mellan. Det finns bland annat akryl-, olje- och akvarellfärg.

Akrylfärg: Den kallas även för akrylatfärg och är en snabbtorkande typ av målarfärg där bindemedlet för färgpigmenten är en akrylharts i dispersionsform. Den är vanligen gjord vattenspädbar, med hjälp av tillsatsämnen, och är idag vanligt bland både konstnärsfärger och inom byggnadsmåleri.

Den bästa egenskapen med akrylfärg är att den torkar snabbt. Man kan snabbare måla på färgen och om man inte blir nöjd är det bara att måla över snabbt med en annan färg. Det är en fördel att använda tunnare lager med färg för att hitta rätt färg man tycker passar, sedan kan man lägga på ett tjockare lager.

Oljefärg: Det är ett samlingsnamn för en rad olika färgmaterial för konst- och byggnadsmåleri. Bindemedlet är en oxiderande olja, historiskt sett oftast linolja.

Det behövs en bra grund när man målar med oljefärger, till exempel en preparerad målarduk eller en grunderad pannå. Till skillnad från akryl torkar oljefärger långsamt. Det ger en stor fördel eftersom det går att skapa mjukare toningar och bearbeta bilden innan färgen torkar. Om man vill ändra färgens egenskaper kan man tillsätta olika ämne som till exempel gör färgen mer transparent.

För konstnärsbruk säljs oljefärger normalt färdigblandade i tuber. Som lösningsmedel använder man traditionellt balsamterpentin, men på grund av de hälsorisker som finns vid användning används oftast en annan typ av förtunning.

Akvarellfärg: Akvarellfärger har det vattenlösliga gummi arabicum som bindemedel och består av mycket fint rivna pigment.

Kvaliteten i pigmenten och i pappret är helt avgörande för resultatet när det kommer till akvarellteknik. Om man vill lyckas lönar det sig att satsa på det absolut bästa materialet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *