gotlands-konstmuseeum

På konstmuseeum finns det samlingar av konstföremål, vissa visas permanent året runt och ibland finns tillfälliga utställningar. För dig som är mer intresserad av att titta på konst än att handla det så är konstmuseeum perfekt. I Sverige har vi ett stor utbud av museeum som visar både permanenta och tillfälliga utställningar. Det äldsta offentliga konstmuseumet är Gustav III:s antikmuseum. Nedan tipsar vi om museum från våra tre största städer.

Moderna Museet i Stockholm

Moderna Museet går att hitta både i Malmö och Stockholm. Det är en statlig myndighet med det nationella ansvaret att samla, bevara, visa och förmedla modern och samtida konst. Europas främsta konstsamling går att hitta här med bland annat verk från Pablo Picasso, Ljubov Popova, Salvador Dalí, Meret Oppenheim, Robert Rauschenberg, Donald Judd och Irving Penn.

I Stockholm invigdes Moderna Museet den 9 maj 1958 i det gamla exercishuset på Skeppsholmen. En tävling utlystes om att rita Moderna Museet vilket den spanske arkitekten Rafael Moneo vann. I Malmö invigdes Moderna Museet 26 december 2009.

Malmö konstmuseum

Som en del av Malmö museum grundades Malmö konstmuseum 1841 beläget intill 1500-talsslottet Malmöhus. Här finns en av Sveriges största konstsamlingar på runt 40000 verk från 1500-talet fram till idag. Samlingen består främst av konst, konsthantverk och konstindustriföremål från Norden men även internationell konst. Museet har aktivt samlat på nordisk samtidskonst under de senaste 20 åren.

Göteborgs konstmuseum

I Göteborg finns ett av norra Europas främsta museum för bildkonst. Den har en internationell uppmärksammad spridning, ett gediget utställningsprogram, fördjupad forskning och ett brett utbud av pedagogiska aktiviteter. Sett till antal verk i samlingen är Göteborgs konstmuseum det tredje största i Sverige. I samlingen finns både äldre och nyare konst.

Samlingen omfattar främst västerländsk kost från 1400-talet till nutid med tyngpunkt på Norden. Både utställningar och förvärv har ett starkt fokus på nordisk samtidskonst där verkets egenart, snarare än teknik, står i fokus.