fotograf

Arbeta som fotograf

Vem som helst kan ta upp en kamera och knäppa en bild, men att få den att se intressant och professionell ut krävs det ett speciellt sinne för. Idag finns det många amatörfotografer som kämpar med att få ut sin konst och bli etablerade. Många av dessa använder sociala medier för att marknadsföra sig själv och sin konst. Det är inte alla som tjänar pengar på det eftersom det krävs hårt arbete. För att bli yrkesfotograf får du vara beredd på att ta utmaningar på ett bra sätt och vara en bra problemlösare. Har du däremot passionen är kan det bli det bästa du gjort. Var beredd på att uppdragen kan variera under månaderna, vissa perioder kanske du har hur mycket som helst att göra och vissa perioder har du kanske mindre. Många drömmer om att arbeta som fotograf men inte många vågar följa den  drömmen.

Som fotograf kan du arbeta som frilansare, anställd eller driva eget företag.

Frilansa

Frilansare tar eller gör uppdrag utan fast anställning (ofta egenföretagare). Du kan vara frilansare utan att driva eget företag och fakturera med hjälp av olika tjänster. De branscher där man stöter på frilansare är ofast inom grafisk formgivning, foto, journalistik och programmering.

Som frilansare kan du själv betala in skatt och arbetsgivaravgifter med f-skatt, eller så betalar uppdragsgivaren in skatt och arbetsgivaravgifter med a-skatt.

Driva företag

Majoriteten av alla konstnärliga yrkesutövare är företagare. Som företagare inom kultursektorn måste du självklart kunna ta betalt för det, konstnärlig talang är alltså inte tillräckligt. Det kan vara svårt att sätta prisnivåer eftersom sambandet mellan nedlagd arbetstid och inkomst inte följer en given logik. Produktionskostnaderna kan vara höga och inkomsterna låga.

Innan du startar företaget kan det vara bra att strukturera upp hur du ska hantera det. Om du känner sig osäker och behöver rådgivning kan bland annat en revisor hjälpa dig, du kan enkelt hitta en via www.ekonomijuridik.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *